TUMORILE RENALE
NEFRECTOMIA RADICALA SI PARTIALA LAPAROSCOPICA

Cazurile de cancer renal reprezinta 3% (circa 400.000 de noi cazuri in fiecare an) din toate cancerele diagnosticate la nivel global. Carcinomul renal este cea mai frecventa tumora maligna a rinichiului – circa 90% din tumorile renale maligne primare.

Factorii de risc certi sunt fumatul, obezitatea, hipertensiunea arteriala si boala chistica renala. Simptomele sunt relativ nespecifice – hematuria (urinatul cu sange – intalnit in multe alte patologii urologice), febra, durerea lombara surda, trenanta, care nu cedeaza complet la antialgice si masa tumorala abdominala palpabila (in cazul tumorilor renale voluminoase).

Ecografia de tract urinar obiectiveaza formatiunea tumorala renala si ridica suspiciunea de malignitate, iar investigatiile radiologice de inalta perfomanta – CT, RMN – confirma diagnosticul. Cu ajutorul acestora se stabileste o stadializare clinica a tumorii in functie de dimensiunea tumorii, relatia cu structurile din vecinatate (invazia glandei suprarenale, a grasimii perinefrice, prezenta trombului tumoral in vena renala sau vena cava inferioara) si apreciaza extensia regionala sau la distanta (metastaze ganglionare sau metastaze in alte organe/oase).

Tratamentul tumorilor renale este in primul rand chirurgical – fie radical, fie conservator, cu o tendinta din ce in ce mai mare de rezolvare pe cale laparoscopica. Chirurgia deschisa isi mentine totusi un rol foarte important, mai ales cand vine vorba despre tumori voluminoase, care modifica semnificativ anatomia din jur, care invadeaza structuri adiacente sau care prezinta implicare venoasa (tromb in vena renala sau vena cava inferioara).

Tumorile renale descoperite in stadii incipiente (T1-T2a) pot beneficia de tratament chirurgical conservator – “nephron-sparing surgery” (NSS) – adica enucleorezectie sau nefrectomie partiala pe cale laparoscopica. NSS implica excizia doar a formatiunii tumorale renale cu pastrarea unitatii renale. Aceasta tehnica, efectuata corect, nu pericliteaza in niciun fel rezultatul oncologic pe termen lung. In toate celelalte cazuri, tratamentul standard este nefrectomia radicala pe cale laparoscopica sau deschisa (rezervata pt tumori complexe, dupa cum am amintit anterior).

Abordul laparoscopic ofera multiple avantaje atat pt urolog, cat si pt pacient. Interventia se face prin cateva incizii de mici dimensiuni (3-5 incizii de cate 1-1,5cm) pe care se introduc un telescop si pensele necesare efectuarii interventiei. Operatia se desfasoara sub anestezie generala, iar echipa operatorie se ghideaza dupa imaginile obtinute prin telescop si proiectate pe ecranele HD din sala de operatie. Vizibilitatea este exceptionala, manevrele fiind astfel mult mai precise, iar sangerarea intraoperatorie este mult redusa. Pacientii se recupereaza de obicei foarte repede dupa acest tip de interventie (externare la cca 48 de ore postoperator vs. 72-96 de ore pt chirurgia deschisa), necesarul de antialgice este semnificativ redus, iar activitatile cotidiene pot fi reluate mult mai rapid.

Cand vorbim despre uro-oncologie trebuie sa avem in vedere faptul ca nu exista doua cazuri identice. Toti pacientii trebuie sa beneficieze de un plan terapeutic personalizat pentru a obtine cele mai bune rezultate atat pe termen scurt cat si pe termen lung.

In cadrul Spitalului Victoria, echipa de Uro-Oncologie condusa de Dr. Alexandru Leonida Goman, in colaborare stransa cu echipa de ATI condusa de Dr. Ionut Tudorache ofera pacientilor tot sprijinul, experienta anestezico-chirurgicala si empatia de care au nevoie si pe care o merita.

Articol scris de Dr. Alexandru Leonida Goman, medic specialist urologie cu o vasta experienta in chirurgia urologica minim invaziva.