CISTOSCOPIA

Cistoscopia este o procedura care se efectueaza in regim de internare de zi, cu scop diagnostic.

Aceasta implica inspectia vizuala a uretrei si vezicii urinare cu ajutorul unui cistoscop (un telescop subtire, rigid), imaginile fiind redate in calitate HD pe ecranele din blocul operator.

Se efectueaza de obicei sub anestezie locala, dar in anumite cazuri, sau la solicitarea pacientului, se poate efectua sub sedare intravenoasa (un tip de anestezie generala usoara).

Nu este necesara nicio pregatire specifica premergator interventiei. Nu va fi nevoie administrarea de antibiotic inainte sau dupa investigatie. Este posibil ca medicul sa va indice sa opriti tratamentul anticoagulant (Sintrom, Eliquis, Pradaxa) si antiagregant plachetar (Plaxiv) cu cateva zile inainte de interventie.

Cistoscopia este una dintre cele mai utile investigatii din arsenalul urologului. Prin cistoscopie putem diagnostica orice tip de patologie uretrala (stricturi, tumori, fistule), tumori vezicale, inflamatii vezicale, litiaza vezicala (pietrele la vezica) si putem evalua eficient adenomul de prostata.

Dupa interventie, este posibil ca medicul sa va prescrie timp de cateva zile un tratament antiinflamator pentru a ameliora discomfortul care poate aparea in timpul urinarii.

Cistoscopia este o procedura diagnostica de rutina, nu asociaza aproape nicio complicatie, iar efectele secundare sunt minore si de scurta durata.

Articol scris de Dr. Alexandru Leonida Goman, medic specialist urologie cu o vasta experienta in chirurgia urologica minim invaziva.