Adenomul de prostata

Adenomul de prostata este cea mai frecventa tumora benigna a barbatului cu varsta de peste 55 de ani, 70 % dintre barbati suferind de aceasta afectiune, marirea volumului acesteia facandu-se sub influenta hormonala. Adenomul de prostata este o afectiune cu evolutie lenta, pe parcursul a mai multor ani, modificarile induse asupra aparatului urinar aparand insidios.

Prostata este o glanda accesorie a aparatului genital masculin, care se afla la baza vezicii urinare si care contine uretra prostatica.

Cresterea in volum a prostatei (aparitia adenomului de prostata) realizeaza comprimarea in timp a lumenului uretral, determinand modificari atat ale functiei urinare, cat si a celei sexuale. Pentru golirea corespunzatoare a vezicii urinare in cazul in care eliminarea urinei este impiedicata, muschii vezicii si cei abdominali cauta sa depaseasca acest obstacol printr-un efort suplimentar, in asa fel incat la inceput fluxul si debitul urinar sa nu sufere modificari. Ulterior, chiar daca aceasta musculatura se contracta mai puternic, acest mecanism este depasit, instalandu-se asa numita “vezica de lupta”, cu pereti grosi, anfractuosi. Odata depasit mecanismul de golire al vezicii urinare apare rezidiul vezical, acesta fiind responsabil de complicatiile adenomului de prostata : infectia urinara, litiaza, hematuria, incontinenta, retentia completa de urina si insuficienta renala progresiva.

Factorii de risc incriminati in aparitia adenomului de prostata sunt : factori genetici, varsta, consumul de alcool, fumatul, hipertensiunea arteriala, obezitatea si diabetul zaharat, precum si consumul de medicamente (antidepresive, antihistaminice).

Semnele si simptomele date de un adenom de prostata sunt clasificate astfel :

  • obstructive – dificultate in a initia actul mictional, jet urinar cu presiunea mica, jet urinar intermitent sau intrerupt, urinare dificila, timp mare de golire a vezicii urinare, senzatia de golire incompleta a vezicii urinare, retentia de urina (“blocajul” de urina”), incontinenta prin prea plin (urina care ramane in vezica depaseste capacitatea de stocare a vezicii si pacientul urineaza “prin prea plin” !)
  • iritative – frecventa crescuta a urinarilor (polachiuria), in special noaptea (nocturie), urgenta (senzatia brusca si imperioasa de a urina), incontinenta prin urgenta a urinarii (barbatul “scapa” cateva picaturi pana ajunge la toaleta).

Diagnosticul adenomului de prostata si a posibilelor sale complicatii se stabilesc de catre medicul specialist urolog in urma examinarii clinice (a tuseului rectal) si investigatiilor paraclinice.

Investigatii necesare:

  • bioumorale – PSA (antigen specific prostatic) , free PSA (ambele ne orienteaza in diagnosticul diferential cu un posibil cancer de prostata), probe de functie renala, sumar de urina, urocultura.
  • Ecografia de aparat urinar cu rezidiu postmictional efectuata de medicul specialist urolog este obligatorie pentru masurarea volumului prostatic si a rezidiului postmictional. Unele cazuri necesita ecografie transrectala, in cazul unor incertitudini la ecografia abdominala.
  • Uroflowmetria, pentru determinarea debitului urinar.

Tratamentul de primă alegere este cel medicamentos. Acesta este eficient la pacienții cu simptomatologie ușoară sau medie. Dacă după 6 luni de tratament medicamentos pacientul nu observă o ameliorare satisfăcătoare a simptomatologiei, sunt necesare alte soluții terapeutice. Se poate apela fie la intervenția chirurgicală clasică de adenomectomie (pentru o prostată cu volum mai mare de 100 cmc) fie la procedura minim invazivă de rezecție transuretrală – TURP (cu laser sau curent electric bipolar, pentru un volum al prostatei de până la 80-100 cmc).

Avantajele TUR-P clasic sau cu laser constau in recuperarea rapida (neexistand incizii aparente la nici un nivel), timp de spitalizare mic si confort foarte bun postoperator, cu mobilizarea rapida a pacientului postoperator, si o rata scazuta de complicatii postoperatorii. TUR-P reprezinta alegerea optima pentru tratamentul chirurgical al adenomului de prostata.

Dr. George Alexandru Grasu – medic specialist urologie in cadrul Retelei medicale Victoria.