Tipuri de diabet

Există mai multe tipuri de diabet, însă cele mai comune sunt:

1. Diabetul de tip 1: Este o afecțiune autoimună în care pancreasul nu produce suficientă insulină. Persoanele cu diabet de tip 1 trebuie să își administreze insulina zilnic.

2. Diabetul de tip 2: Este caracterizat de rezistența la insulină și de o producție inadecvată de insulină. Poate fi gestionat prin modificări ale stilului de viață, medicamente și/sau insulină.

În plus, există și alte tipuri mai rare, precum diabetul gestațional (care apare în timpul sarcinii) și diabetul cauzat de alte afecțiuni sau medicamente.

Diabetul secundar se referă la diabetul care apare ca rezultat al unei alte afecțiuni sau factori care afectează producția sau acțiunea insulinei în organism. Aceste condiții sau factori pot include:

1. Pancreatita cronică: O inflamație persistentă a pancreasului care poate deteriora celulele pancreatice responsabile de producerea insulinei.

2. Sindromul Cushing: O afecțiune cauzată de niveluri ridicate de cortizol în sânge, care poate duce la rezistența la insulină și diabet.

3. Anumite medicamente: Unele medicamente, cum ar fi corticosteroizii și medicamentele utilizate în tratamentul HIV/SIDA, pot crește riscul de diabet.

4. Tulburări hormonale: Dezechilibrele hormonale, cum ar fi acromegalia (producția excesivă de hormon de creștere) sau hipertiroidismul, pot afecta metabolismul glucozei și pot duce la diabet.

Tratamentul diabetului secundar poate implica tratamentul afecțiunii de bază, gestionarea simptomelor diabetului și/sau administrarea de insulină sau medicamente antidiabetice, în funcție de cauza și severitatea diabetului. Este important ca aceste condiții să fie gestionate sub supravegherea unui medic.

Articol scris de Dna. Dr. Simona Ateia – doctor in medicina, medic diabet, nutritie si boli metabolice, membra a echipei medicale a Retelei Medicale Victoria.