Ce este “mole-mapping” si de ce ne trebuie?

Alunitele sau nevii pigmentari sunt formatiuni benigne ale pielii. Cauza aparitiei lor este si una genetica si se suspicioneaza ca si anumiti factori de mediu ar determina aparitia lor, insa nu au fost inca stabiliti cu exactitate. 

Alunitele pot aparea oriunde pe corp, in special in zonele cele mai expuse la soare. Ele apar pe tot parcursul vietii, din primii ani de viata pana in jurul varstei de 35 de ani. Alunitele obisnuite au niste trasaturi clare si nu pun probleme la evaluarea conform regulei ABCDE (Simetrie, Margini, Culoare, Diametru, Evolutie).

Cu toate acestea, alunitele aparute spontan dupa varsta de 40 de ani, alunitele aflate in zone de frictiune (lenjerie intima, gulerul camasii sau al mansetelor etc), alunitele ce au suferit traumatisme frecvente sau au fost adesea “arse” de soare, pot pune probleme. 

Mole-mapping

Mole-mapping se refera la cartografierea dermatoscopica a alunitelor de pe tot corpul. 

Dermatoscopul este un instrument de investigatie dermatologica care, prin intermediul lentilelor, mareste imaginea supusa analizei pana la 20 de ori. 

Dermatoscopul digital sau computerizat, cel folosit in realizarea mole-mapping, stocheaza imaginile captate si le analizeaza cu ajutorul unui soft dedicat. Dermatoscopia computerizata elaboreaza un scor de risc pentru fiecare leziune examinata si prin intermediul acestei investigatii se pot efectua evaluari comparative obiective ale aceleiasi leziuni, in cadrul examinarilor ulterioare. 

Mole-mapping este indeosebi utila in cazul persoanelor cu un numar mare de alunite pe corp sau a celor care urmaresc evolutia anumitor leziuni. 

Utilitatea acestei investigatii este incontestabila, iar completarea acesteia, in situatiile necesare, cu microscopia confocala (biopsia virtuala a pielii- ce presupune analiza pana la nivel celular si tisular al leziunii examinate, inlocuind in anumite cazuri biopsia excizionala) scuteste pacientul de stres, disconfort, cheltuieli si interventii de prisos. 

In cadrul Centrului de Expertiza in Dermatologie, colegul nostru, Dr. Mihai Lupu realizeaza toate tipurile de dermatoscopii computerizate si este specialistul dermatolog cu cea mai mare experienta in microscopia confocala din tara! 

Pentru informatii si programari, apelati 021 9232, de luni pana vineri in intervalul orar 07:00-21:00.