TRIPLU TEST (Screening biochimic de trimestrul II)

Triplul test este un test de screening din sangele matern care masoara nivelul a 3 substante specifice: AFP, hCG si estriol.

 • AFP: alfa-fetorpoteina, este o proteina produsa de fat.
 • hCG: gonadotropina corionica umana (human chorionic gonadotropin) este un hormon produs de placenta
 • estriol: este un estrogen produs atat de fat cat si de placenta.

Este o procedura neinvaziva facuta direct din sangele matern si care nu prezinta nici un risc pentru mama si fat.

CE ESTE UN TEST DE SCREENING?

Este foarte important sa va reamintim ce este un screening inainte de a-l practica. Aceasta va va ajuta la diminuarea eventualei stari de anxietate care poate insoti asteptarea rezultatelor. Testele de screening nu se refera numai la rezultatele de sange. Ele compara o serie de factori diferiti (inclusiv varsta, etnia, rezultatele analizelor de sange etc) si apoi estimeaza (statistic) ce sanse are o persoana de a avea o anomalie. Aceste teste NU pot diagnostica o problema, ci doar semnaleaza necesitatea efectuarii unor alte teste, de obicei de diagnostic.

CUM SE PRACTICA TRIPLUL TEST?

Triplul test presupune recoltarea unei probe de sange de la mama, procedura care dureaza 5-10 minute. Proba de sange este transferata apoi la laborator pentru analiza. Rezultatele se elibereaza in cateva zile.

CARE SUNT RISCURILE SI EFECTELE ADVERSE PENTRU MAMA SI FAT?

Cu exceptia disconfortului recoltarii propriu-zise de sange nu se cunosc riscuri sau reactii adverse asociate cu triplul test.

CAND SE PRACTICA TRIPLU TEST?

Triplul test se practica intre saptamanile 15 si 20 de sarcina, desi se pare ca rezultatele obtinute intre 16 si 18 saptamani sunt cele mai precise.

Toate femeile gravide pot efectua acest test dar este recomandat in special femeilor care:

 • prezinta un istoric familial de defecte la nastere
 • au peste 35 ani
 • folosesc sau au folosit medicamente posibil periculoase in sarcina
 • au diabet insulino-dependent
 • au prezentat o infectie virala in cursul sarcinii
 • au fost expuse unor niveluri ridicate de radiatii

IN CE SCOP SE PRACTICA TRIPLUL TEST?

Triplul test masoara nivele crescute sau scazute ale AFP si nivelele anormale ale hCG si estriol. Rezultatele se combina cu varsta mamei, etnia si varsta sarcinii in scopul de a evalua probabilitatea unor potentiale defecte genetice.

Nivelul crescut al AFP poate sugera prezenta unui defect de tub neural al fatului, cum ar fi spina bifida sau anencefalia. Cu toate acestea, cel mai frecvent motiv pentru cresterea valorii AFP este estimarea incorecta a varstei sarcinii.

Nivelul scazut al AFP si nivele anormale ale hCG si estriol pot indica ca fatul ar putea avea trisomie 21 (sindrom Down), trisomie 18 (sindrom Edward’s) sau alt tip de anomalie cromozomiala.

CUM SE INTERPRETEAZA REZULTATUL TRIPLULUI TEST?

Este important sa reamintim ca triplul test este un test de screening si nu diagnostic. Acest test singur arata ca o mama are un posibil risc de a avea un fat cu o boala genetica. Triplul test este recunoscut ca avand un procentaj crescut de rezultate fals pozitive.

Un rezultat anormal la acest test presupune teste aditionale pentru a putea preciza un diagnostic – adica amniocenteza. Procedura invaziva propusa trebuie discutata cu medicul curant iar un consult genetic poate fi util pentru luarea unei decizii.

CARE AR FI MOTIVATIA PENTRU UN ALEGEREA UNUI TEST DIAGNOSTIC?

Triplu test este un screening de rutina care nu implica o procedura invaziva si nu presupune nici un risc pentru mama si copil. Un rezultat anormal la triplu test implica adesea un test suplimentar. Motivele pentru continuarea testelor variaza de la persoana la persoana si de la cuplu la cuplu. Continuarea investigatiilor are rolul de confirmare a diagnosticului si de a va oferi unele oportunitati:

 • inceperea pregatirilor pentru un copil cu nevoi speciale
 • anticiparea modificarilor in stilul de viata
 • identificarea unor grupuri de suport si resurse
 • luarea unei decizii privind evolutia sarcinii catre termen.

Unele cupluri/persoane pot opta sa nu continue investigatiile in sarcina din diferite motive:

 • doresc continuarea sarcinii cu orice pret, indiferent de consecinte
 • din motive personale, morale sau religioase,
 • unii parinti aleg sa evite orice test care ar putea prezenta un potential risc pentru copil.

Este important sa discutati toate riscurile si beneficiile oricarei testari cu medicul curant. Medicul dvs. va poate ajuta sa apreciati daca beneficiile sunt mai importante decat riscul procedurii.