SINDROMUL OVARELOR POLICHISTICE

Ce este: 

Sindromul ovarelor polichistice este un cumul de simptome si semne cauzate de un dezechilibru hormonal, respectiv cantitatea crescuta de hormoni androgeni.

Cauze: 

Cauza aparitiei acestui dezechilibru nu este inca una certa.

Exista indicii conform carora ar fi o afectiune de ordin genetic, sustinute de faptul ca sindromul ovarelor polichistice tinde sa afecteze mai multe persoane din cadrul aceleiasi familii.

De asemenea, se pare ca pentru aparitia bolii ar putea fi incriminati si anumiti factori de mediu, cum ar fi expunerea la anumite substante (ex: anumite medicamente) sau rata tot mai crescuta de obezitate in randul populatiei feminine.

Diagnostic: 

Diagnosticul sindromului ovarelor polichistice este unul dificil, intrucat nu exista o singura analiza/investigatie care poate pune diagnosticul cu certitudine. Diagnosticul acestei boli este unul cumulativ, adica trebuie adunate date clinice (istoricul pacientei, antecedentele familiale, observatiile medicului in cadrul consultului etc.) si paraclinice (ecografie ginecologica, analize de laborator). In urma analizei acestor date, se poate pune diagnosticul.

Pentru inceput, exista o serie de semne si simptome care ar trebui sa aduca pacienta la medic, intre acestea se pot enumera:

  1. tulburarile de ciclu menstrual: cel mai adesea, pacientele afectate de sindromul ovarelor polichistice prezinta oligomenoree (mai putin de 8 menstruatii/an) sau episoade de amenoree (absenta menstruatiei pentru perioade mai mari de 3 luni)
  2. infertilitatea: descrisa ca o consecinta directa a faptului ca in cadrul sindromului ovarelor polichistice apare anovulatia cronica (absenta ovulatiei)
  3. nivelul ridicat de hormoni masculinizanti (hiperandrogenism)- cele mai comune semne ale hiperandrogenismului sunt:
  • Acneea faciala sau corporala
  • Hirsutismul (pilozitate excesiva faciala sau corporala, cu distributie specific masculina- barbie, piept, spate, abdomen; fir de par negru, gros, tepos)
  • Hipermenoreea (menstruatie extrem de abundenta sau prelungita)
  • Alopecie androgenica (pierderea parului de pe scalp dupa modelul tipic masculin sau difuza)
  • Sindrom metabolic (apare ca o tendinta la ingrasare centralizata- pe trunchi/abdomen si asociaza simptome ca rezistenta la insulina)

Ulterior consultului clinic, dupa evaluarea existentei unuia sau mai multor semne si simptome, medicul specialist ginecolog poate indica o serie de investigatii pe care pacientele suspicionate de sindromul ovarelor polichistice trebuie sa le efectueze:

  • ecografia ginecologica: se urmareste vizualizarea unui aspect standardizat de ovar polichistic, ce include un numar crescut de foliculi pe cel putin unul dintre ovare, precum si un volum ovarian crescut si anumite modificari ale vascularizatiei ovariene.
  • analize de laborator: se urmareste efectuarea corecta (in anumite zile ale ciclului menstrual) a profilului hormonal specific, precum si efecturea unor analize de laborator pentru identificarea problemelor de ordin metabolic (inclusiv glicemie)

Trebuie insa mentionat ca ghidurile de diagnostic si tratament utilizate la nivel international pentru sindromul ovarelor polichistice sustin ca diagnosticul de Sindrom al Ovarelor Polichistice sa fie stabilit daca se intrunesc minimum 2 dintre urmatoarele criterii:

  • oligoovulatie si/sau anovulatie
  • hiperandrogenism clinic si/sau biochimic
  • aspect imagistic de ovare polichistice

Luand in consideratie aceste criterii, este foarte important ca pacientele sa inteleaga faptul ca diagnosticul acestei afectiuni nu se stabileste in cadrul unei singure vizite.

Tratament: 

Trebuie inteles ca sindromul ovarelor polichistice nu are un tratament unic si garantat, mai clar, nu exista o singura pastila/ injectie/operatie care vindece aceasta boala.

In concret, tratamentul pentru Sindromul Ovarelor Polichistice se rezuma la a aborda terapeutic simptomele/problemele care deranjeaza. Asadar, exista mai multe directii in care se poate merge cu tratamentul, in functie de scopul teraputic urmarit:

  • pentru tratamentul hiperandrogenismului clinic (semnele si simptomele deranjante din punct de vedere estetic si ca stil de viata): se pot administra mai multe tipuri de medicatie, in principal se utilizeaza medicatie hormonala (contraceptive orale) dar si tratamente locale (acestea se recomanda de catre medicul dermatolog). Totodata exista dovezi stiitifice conform carora modificarea stilului de viata ar reduce aparitia acestora.
  • pentru tratamentul tulburarilor de menstruatie: se administreaza in principal contraceptive orale, iar in cazul pacientelor carora nu le este indicata folosirea preparatelor hormonale combinate, se vor administra preparate ce contin numai progesteron.
  • tratamentul tulburarilor metabolice: in cazul pacientelor cu astfel de manifestari, se administreaza medicatie orala, in principiu se prefera administrarea unui anumit antidiabetic oral. Trebuie mentionat insa ca impactul scaderii in greutate este important si de prima intentie.
  • tratamentul infertilitatii: in cazul pacientelor ce sufera de sindromul ovarelor polichistice si care sunt afectate de infertilitate ca si consecinta, tratamentul poate varia de la modificari ale stilului de viata si pana la tratament farmacologic si/sau chirurgical (chirurgie laparoscopica ovariana). Adesea insa, aceste paciente necesita tehnici de reproducere umana asistata pentru obtinerea unei sarcini, sub monitorizarea unui medic ginecolog cu spraspecializare in infertilitate.

Trebuie precizat ca in absenta abordarii terapeutice a Sindromului Ovarelor Polichistice, pacientele se expun, pe termen lung, anumitor riscuri:

  • risc crescut pentru a dezvolta un cancer de endometru
  • risc crescut pentru infertilitate
  • risc crescut pentru a dezvolta un diabet zaharat de tip II
  • risc crescut pentru a dezvolta boli cardiovasculare