Ghid de pregatire ecografie de sarcina

Ecografiile din timpul sarcinii au importanta deosebita si rol diferit. Este important ca pacienta sa inteleaga ca o pregatire prealabila corecta conduce la un rezultat mai exact al ecografiei.

Ecografii de trimestrul I (pana la 14 saptamani de sarcina)

  1. Ecografia de diagnostic de sarcina se efectueaza, de obicei, dupa ce pacienta are primul test de sarcina pozitiv. Aceasta ecografie se face transvaginal, prin urmare este necesara vezica urinara goala. Pacienta va merge la toaleta exact inainte de a intra la programare. 
  2. Orice ecografie de sarcina pana la varsta de 10 saptamani- se va efectua transvaginal si va necesita vezica urinara goala. 
  3. Ecografia de morfologie fetala pentru trimestrul I (intre saptamana 11 si saptamana 13 si 6 zile) se va efectua abdominal si va necesita vezica urinara plina. Pacienta nu va merge la toaleta cu o ora inaintea efectuarii ecografiei si va bea 2 pahare de apa inainte de a ajunge la programare. Pentru ca ecografia se efectueaza abdominal (pe burta), pentru asigurarea unei vizibilitati cat mai bune, pacienta nu trebuie sa aplice creme sau uleiuri pe abdomen cu o saptamana inainte de ecografie. La solicitarea medicului curant al pacientei, aceasta ecografie se va asocia cu dublu test/bitest, care presupune recoltarea de sange imediat dupa terminarea scanarii ecografice. 

Ecografii de trimestrul al II lea (intre saptamanile 14 si 28 de sarcina): 

  • orice ecografie de sarcina efectuata in trimestrul al doilea se efectueaza abdominal si va necesita vezica urinara plina. Pacienta nu va merge la toaleta cu o ora inaintea efectuarii ecografiei si va bea 2 pahare de apa inainte de a ajunge la programare. Pentru ca ecografia se efectueaza abdominal (pe burta), pentru asigurarea unei vizibilitati cat mai bune, pacienta nu trebuie sa aplice creme sau uleiuri pe abdomen cu o saptamana inainte de ecografie. 
  • Cea mai importanta ecografie din trimestrul II de sarcina este morfologia fetala de trimestrul al II-lea, care se efectueaza intre saptamanile 20 si 24, ideal la 22 de saptamani. Aceasta ecografie necesita aceleasi conditii ca toate ecografiile de sarcina efectuate abdominal. 

Ecografii de trimestrul al III lea (intre saptamana 28 si saptamana 40): 

  • orice ecografie de sarcina efectuata in trimestrul al treilea se efectueaza abdominal si va necesita vezica urinara plina. Pacienta nu va merge la toaleta cu o ora inaintea efectuarii ecografiei si va bea 2 pahare de apa inainte de a ajunge la programare. Pentru ca ecografia se efectueaza abdominal (pe burta), pentru asigurarea unei vizibilitati cat mai bune, pacienta nu trebuie sa aplice creme sau uleiuri pe abdomen cu o saptamana inainte de ecografie. 
  • Cea mai importanta ecografie din trimestrul III de sarcina este morfologia fetala de trimestrul al III-lea, care se efectueaza intre saptamanile 31 si 33, ideal la 32 de saptamani. Aceasta ecografie necesita aceleasi conditii ca toate ecografiile de sarcina efectuate abdominal. 

Pentru orice alte informatii sau programari, puteti apela call-center-ul Retelei Medicale Victoria, la numarul de telefon 021 9232, de luni pana vineri, in intervalul orar 07:00-21:00.