Ghidul Pacientului pentru CT

Pacienții se vor prezenta în clinica cu 30 min înainte de ora programării, indiferent de tipul investigatiei (nativ/cu substanță de contrast).

Pentru CT-ul de abdomen și pelvis:

  • recomandăm pacienților să nu mănance cu minim 4h înaintea investigației;
  • pacienții se vor prezenta la recepție cu 60 min înainte de ora programării, pentru administrarea orală a substanței de contrast 

Contraindicații:

  • pacienții alergici la iod nu pot efectua investigații cu substanță de contrast. Substanța de contrast conține iod și poate provoaca reacții alergice uneori severe ce pot conduce inclusiv la deces.
  • dacă pacientul confirmă existența uneia sau mai multor alergii (altele decât cea la iod) se va efectua, în prealabil, o consultație la specialitatea alergologie.

În cazul investigațiilor cu substanță de contrast, este obligatorie efectuarea analizelor  UREE SERICĂ ȘI CREATININĂ SERICĂ. Rezultatele celor 2 analize nu trebuie să fie mai vechi de 14 zile.

Pacienții se vor prezenta cu:

1. RECOMANDAREA MEDICALA SCRISA PENTRU ORICE INVESTIGATIE CT

2. ACTUL DE IDENTITATE VALABIL

3. DOSARUL CU ISTORICUL MEDICAL (ce trebuie să conțină rezultatele investigațiilor efectuate anterior – RMN, CT, Rx, Mamografie, Ecografie, etc. si orice alt document medical legat afectiunea pentru care se investigheaza)

4. REZULTATUL ANALIZELOR – UREE SI CREATININA (în cazul investigațiilor cu substanță de contrast)