ENDOMETRIOZA

Ce este: 

Endometrioza este o afectiune caracterizata prin aparitia de tesut endometrial in afara cavitatii uterine. Endometrul reprezinta mucoasa uterului (“captuseala” lui interioara) care se elimina la menstruatie.

In cazul pacientelor ce sufera de endometrioza, tesutul endometrial apare in mod aberant in alte zone ale corpului, preponderent tot in zona pelvina (ovar, trompe uterine, vezica urina, rect sau alte structuri anatomice aflate in pelvis). In cazuri rare, endometrioza poate fi localizata in plamani, ficat sau creier.

Cauze:

Desi endometrioza este o boala frecvent intalnita, afectand, se pare, aproximativ 11% din populatia feminina la nivel mondial, cauzele aparitiei acesteia inca nu au fost complet elucidate. In prezent, exista cateva teorii cu privire la cauzele aparitiei endometriozei:

  • teoria menstruatiei retrograde, ce face referire la posibilitatea ajungerii tesutului endometrial in pelvis in timpul menstruatiilor
  • teoria migrarii celulelor tesutului endometrial prin circulatia sanguina si cea limfatica
  • teoria modificarii anumitor tipuri de tesut, care face referire la faptul ca, aparent, tesutul endometrial are capacitatea de a substitui alte tipuri de tesut ce se gasesc in mod normal in afara cavitatii uterine, ceea ce ar cauza aparitia endometriozei.

Cu toate ca inca nu au fost identificate cauzele aparitiei endometriozei, exista cateva repere pe care studiile de specialitate le-au identificat ca reprezentand factori de risc in dezvoltarea bolii:

  • factorul genetic: fiicele sau surorile pacientelor diagnosticate deja cu endometrioza au un risc de 6 ori mai mare decat o persoana ce nu are in familie cazuri de endometrioza, de a dezvolta boala
  • factorul de mediu: se pare ca aceasta boala se poate dobandi ca urmare a expunerii pacientei la anumite toxine din mediul inconjurator
  • factorul autoimun: in contextul existentei unei boli autoimune deja instalate, riscul aparitiei endometriozei este mai crescut

Diagnostic: 

Diagnosticul cert al endometriozei este anatomopatologic.

Totusi, pana a ajunge la prelevarea unei probe biopsice exista etape de diagnostic ce trebuie respectate.

Exista o serie de semne si simptome ce pot atrage dupa sine suspiciunea existentei bolii, cum ar fi:

  • durere pelvina inainte si in timpul menstruatiei. Durerea se poate extinde si catre spate sau abdomen.
  • menstruatii extrem de abundente si uneori sangerari intermenstruale
  • durere in timpul contactului sexual
  • durere in timpul urinarii sau a defecatiei
  • infertilitatea. Uneori, endometrioza este diagnosticata atunci cand pacienta incepe investigatiile in vederea descoperii cauzei infertilitatii
  • alte semne si simptome: greata, constipatie, diaree, balonare, oboseala si cefalee, toate fiind accentuate sau prezente in special in timpul menstruatiei

Toate aceste semne si simptome nu pot fi interpretate in afara contextului general al pacientei, motiv pentru care, primul pas in obtinerea diagnosticului este consultul de specialitate.

Medicul specialist ginecolog, va efectua apoi o serie intreaga de investigatii pentru stabilirea diagnosticului, intre care se descriu urmatoarele:

  • ecografia ginecologica: permite vizualizarea leziunilor mari de endometrioza si identificarea chisturilor endometriozice; ecografia ginecologica are limitarile ei tehnice, motiv pentru care leziunile mici si foarte mici de endometrioza nu pot fi vizualizate
  • RMN: prin rezonanta magnetica se pot identifica atat leziunile mari de endometrioza cat  si leziuni mai mici de endometrioza sau cele a caror localizare nu permite vizualizarea acestora prin ecografie ginecologica
  • laparoscopia: laparoscopia este o procedura chirurgicala, invaziva, prin care se vizualizeaza interiorul abdomenului si al pelvisului cu ajutorul unei camere video de mici dimensiuni. Aceasta tehnica chirurgicala permite si realizarea de interventii chirurgicale video-asistate. Din acest motiv, o laparoscopie exploratorie permite si prelevarea de tesut din leziunea de endometrioza identificata vizual in vederea transmiterii acestei probe catre serviciul de anatomie patologica si ulterior diagnosticarea certa a endometriozei.

Conform ultimelor ghiduri de practica, din 2019 si 2020, s-a concluzionat ca datorita avansului in imagistica (ecografie si rezonanta magnetica), laparoscopia exploratorie nu va mai fi considerata prima intentie pentru diagnosticul bolii, dar va ramane standard pentru punerea acestuia.

Tratament: 

Endometrioza este o boala ce nu are inca un tratament in sine. Avansul acestei boli este suprimat doar prin instalarea menopauzei, fie in mod natural, fie chirurgical. Cu toate acestea, in timpul vietii fertile a pacientelor se urmaresc doua repere terapeutice:

  1. Inlaturarea sau ameliorarea simptomelor, cel mai important fiind durerea
  2. Managementul endometriozei pentru a putea obtine o sarcina

In ambele cazuri, se urmareste si stoparea avansului bolii (limitarea cresterii numarului de leziuni si a dimensiunii acestora).

Optiunile terapeutice sunt ghidate in functie de scop, dar ambele urmaresc conservarea posibilitatilor reproductive ale pecientelor.

Asadar, din punct de vedere terapeutic, optiunile sunt:

  1. Medicamentoase (medicatie hormonala, de la contraceptive orale si pana la medicatie hormonala ce instituie menopauza pe durata administrarii)
  2. Chirurgicale (in principal, tehnica chirurgicala de electie este cea laparoscopica, pentru indepartarea leziunilor existente, insa intotdeauna se va cauta ca aceasta sa fie efectuata cu minimum de afectare a posibilitatilor reproductive ulterioare ale pacientei)
  3. Adjuvanta (medicamente pentru a ajuta simptomatologia, pentru durere si inflamatie)

In ceea ce priveste pacientele ce sunt afectate de infertilitate ca urmare a prezentei endometriozei, aceste paciente vor necesita ajutorul medicilor cu supraspecializare in infertilitate si vor necesita, cel mai probabil, tehnici de reproducere umana asistata pentru a putea obtine o sarcina.