Ecografia de morfologie fetala de trimestrul II
Ce este ecografia de morfologie fetala de trimestrul al II lea?
Aceasta ecografie este una dintre cele mai importante ecografii realizate in sarcina.
Se efectueaza intre 20 si 24 de saptamani de sarcina, ideal fiind la 22 de saptamani de sarcina.
Este ecografia care aduce cele mai multe informatii despre starea si dezvoltarea fatului, intrucat la aceasta varsta de sarcina fatul are dimensiunile potrivite in raport cu cantitatea de lichid amniotic si uterul matern, astfel incat sa permita vizualizarea, masurarea si analizarea corecta a majoritatii structurilor sale anatomice.
Ce se poate analiza in cadrul unei morfologii fetale de trimestrul II?
Medicul examinator va verifica dezvoltarea fetala, conform unui protocol prestabilit care este impus atat la nivel national cat si international de forurile ce guverneaza exercitarea acestei profesii. Acest protocol impune niste masuratori si verificari de baza, iar medicul, in functie de experienta si pregatirea sa, poate adauga evaluari suplimentare ale unor organe sau parti fetale.
In cadrul morfologiei fetale de trimestrul al II-lea, se vor analiza:
✓ Capul si gatul fetal: cutia craniana si continutul acesteia, fata fetala, gatul si coloana cervicala
✓ Coloana vertebrala fetala in intregime
✓ Toracele fetal: inima, plamani, diafragm, partea vasculara importanta continuta de cutia toracica
✓ Abdomenul fetal: stomac, colecist, rinichi, precum si vascularizatia abdominala, peretele abdominal si insertia cordonului ombilical
✓ Pelvisul fetal: vezica urinara, vascularizatie pelvina si structurile genitale fetale
✓ Membrele fetale, structurile osoase fetale si tesutul subcutanat fetal, precum si suprafata acestuia
✓ De asemenea, in cadrul acestei ecografii se analizeaza si cordonul ombilical, placenta, lichidul amniotic, precum si structura uterului matern.
Cum trebuie sa te pregatesti?
Examinarea ecografica pentru o morfologie de trimestrul al II-lea se efectueaza abdominal. Practic, medicul examinator situeaza transductorul (sonda ecografica) pe abdomenul pacientei. Pentru a efectua aceasta ecografie in conditii optime, este necesar ca pacienta sa nu isi goleasca vezica urinara inainte de examinare. O vezica urinara plina, permite medicului vizualizarea ecografica a colului uterin.
De asemenea, un perete abdominal matern gros, pune dificultati in vizualizarea tuturor structurilor examinate, insa aceasta chestiune nu poate fi controlata intotdeauna de catre pacienta, motiv pentru care este ideal ca examinarea sa nu fie ingreunata de aplicarea de creme sau uleiuri pe piele la nivel abdominal. Ideal este ca toate pacientele, indiferent de indicele de masa corporala si de grosimea peretelui abdominal, sa nu aplice creme/
uleiuri/lotiuni pe pielea abdomenului cu minimum o saptamana anterior ecografiei. Aceste produse creaza o “pelicula” subcutanata, care afecteaza calitatea imaginilor obtinute.
Totodata, in ziua examinarii, este indicat ca pacienta sa nu manance cu doua ore inainte de examinare, in special produse ce contin zahar. Alimentatia materna, in special imediat dupa masa, creaza miscarea accentuata a fatului, ceea ce pune in dificultate examinatorul in momentul ecografiei, deoarece exista posibilitatea ca anumite imagini necesare unei ecografii complete, sa nu poata fi obtinute.
Importanta morfologiei de trimestrul al II lea:
Morfologia de trimestrul al II lea este extrem de importanta deoarece aceasta ecografie reprezinta de fapt screening-ul pentru malformatii fetale si nu numai. Prin efectuarea acestei ecografii, ne asiguram suplimentar ca bebelusul este dezvoltat corect si ca riscurile pentru sarcina, cele ce pot fi monitorizate ecografic, sunt sub control. Din aceste motive, ecografia de morfologie fetala pentru trimestrul al II-lea este inclusa in mod obligatoriu in planul corect de monitorizare a oricarei sarcini.
Mituri despre morfologia de trimestrul al II-lea:
1. Mit: Aceasta ecografie este ecografia 3/4 D
Aceasta ecografie foloseste si secvente 3/4 D in examinare, insa majoritatea scanarii, precum si masuratorile se efectueaza in 2 D. 3/4 D semnifica de fapt vizualizarea fatului in spatiu si in miscare.
2. Mit: Morfologia de trimestrul II este o rutina si un moment distractiv al sarcinii, cand parintii vin sa vada “ce face bebe in burtica”
Scopul acestei ecografii este o evaluare riguroasa a fatului, nu doar “spectacolul” activitatii bebelusului in burtica. Acesta este motivul pentru care multi parinti pleaca dezamagiti de la ecografia de morfologie fetala de al II lea trimestru. Aceasta ecografie necesita atentia si minutiozitatea medicului examinator, iar uneori, din nefericire, vestile primite nu sunt cele mai bune.
3. Mit: Medicul examinator nu comunica suficient. Nu “mi-a placut de el/ea”
Aceasta ecografie reprezinta un moment cheie al sarcinii, iar efectuarea acesteia solicita extrem de mult medicul examinator. Daca medicul ce efectueaza ecografia nu este si medicul ce monitorizeaza sarcina, trebuie avut in vedere faptul ca acesta efectueaza ecografia pentru ca medicul curant sa o interpreteze. Faptul ca uneori anumite aspecte nu sunt explicate suficient, de catre medicul examinator, pentru ca pacienta sa fie pe deplin multumita, este pentru ca exista aspecte extrem de complicate ce pot fi lamurite doar de catre medicul curant.
Ca o paralela, gandeste-te la morfologia de trimestrul al II-lea ca la o analiza de laborator sau ca la un RMN, in acele situatii, medicul de laborator sau medicul imagist, explica foarte sumar ce s-a descoperit la investigatiile respective, iar medicul curant este cel ce integreaza informatiile obtinute in contextul tau clinic.
Pe scurt, medicul ce efectueaza morfologiile fetale, nu trebuie sa fie medicul tau “de suflet”, trebuie insa sa iti ofere un rezultat adecvat al examinarii.