Cardiotocograma

Cardiotocograma (CTG) sau Testul non-stres (NST) este un test ce se efectueaza in sarcina, dupa saptamana 28. Acest test este unul noninvaziv, total nedureros si foarte usor de efectuat. Cardiotocograma presupune monitorizarea miscarilor fetale, frecventei cardiace fetale si modificarea ritmului cardiac in timpul miscarilor fetale.

Cum se efectueaza? 

Investigatia dureaza aproximativ 20 de minute, iar pentru efectuarea acesteia este necesar sa stai intinsa. Se vor instala doi senzori pe abdomenul tau, fixati cu benzi elastice, unul care inregistreaza frecventa cardiaca a fatului, iar celalalt care inregistreaza activitatea uterina pe parcursul miscarilor fetale. Ambii senzori sunt conectati la aparat, iar rezultatele investigatiei se vad atat pe monitor cat si pe hartia pe care se inregistreaza acestea. Pe toata durata investigatiei se aud bataile cordului fetal. 

In cazul in care fatul nu se misca in acele momente, acesta va fi stimulat usor, fie prin faptul ca ti se va indica tie sa faci putina miscare, fie prin recomandarea sa mananci ceva dulce. 

Practic in timpul investigatiei, tot ce trebuie sa faci este sa apesi pe un buton de cate ori simti copilul miscand. 

In clinica noastra exista posibilitatea efectuarii investigatiei si pentru sarcina gemelara. 

Cand se indica efectuarea investigatiei?

Cardiotocograma iti va fi recomandata de catre medicul tau obstetrician curant, incepand cu saptamana 28 de sarcina, in una dintre urmatoarele situatii: 

  • Daca ai simtit ca bebelusul tau nu mai misca asa de des ca de obicei
  • Sarcina ta este prelungita. Ai depasit data probabila a nasterii cu doua saptamani
  • Ai o sarcina cu risc, din diferite motive
  • Lichidul amniotic este fie prea mult (polihidramnios) fie prea putin (oligohidramnios)
  • Ai istoric de pierderi de sarcini repetitive
  • Ai o sarcina multipla
  • Ai anumite afectiuni medicale ce complica sarcina, cum ar fi: boli autoimune, diabet gestational, hipertensiune arteriala, tulburari de coagulare, afectiuni tiroidiene, afectiuni renale, afectiuni cardiace
  • Imunizarea Rh: o problema medicala serioasa, ce se intalneste incepand cu cea de-a doua sarcina, in situatia in care exista diferenta de Rh intre mama si fat
  • Functie placentara deficitara, care se manifesta prin probleme de crestere sau miscari fetale diminuate

Interpretarea rezultatului

Rezultatul investigatiei este considerat NORMAL cand ritmul cardiac fetal de baza este intre 110-160 batai/min.

Cardiotocograma este considerata REACTIVA cand inima copilului bate cu cel putin cu 15 batai pe minut mai mult decat ritmul obisnuit, de baza – cand copilul se misca, pentru cel putin 15 secunde si de doua ori in cursul unui interval de 20 de minute. Un rezultat reactiv la testul non-stres arata ca fluxul de sange si nivelul de oxigen sunt adecvate. In acest caz, medicul tau obstetrician iti va recomanda repetarea testului saptamanal pana la nastere.

Daca inima fatului nu bate mai repede atunci cand acesta se misca sau daca nu se misca dupa aproximativ 90 de minute, testul este “NONREACTIV”.  Un rezultat nonreactiv necesita investigatii suplimentare pentru a determina daca rezultatul este cauzat intr-adevar de oxigerarea deficitara sau daca exista alte motive pentru nonreactivitatea fetala (cum ar fi somnul copilului, efectele anumitor medicamente, etc.).