Videocoploscopia

Videocolposcopia reprezinta un examen complementar al colului uterin care permite vizualizarea modificarilor prezente la acest nivel. Aceasta este indicata in cazul pacientelor cu citologie Babes Papanicolaou anormala si/sau HPV pozitiv.
Colposcopul este un dispozitiv optic alcatuit dintr-o sursa de lumina si un sistem de lentile care mareste de 2-60 de ori, astfel incat sa se poata identifica leziunile invizibile cu ochiul liber. Videocolposcopul are posibilitatea inregistrarii imaginilor captate.

Examinarea colposcopica presupune examinarea initiala directa a colului si examinarea ulterioara a acestuia, dupa badijonarea cu acid acetic 3-5%, iar in cele din urma, examinarea dupa badijonarea cu solutie Lugol.
Asadar, colposcopia dureaza mai mult decat un examen ginecologic obisnuit, dar disconfortul creat nu este semnificativ, indeosebi daca pacientei i se explica dinainte in ce consta procedura si durata acesteia.
Badijonarile au rolul de a evidentia zonele cu transformari anormale, care se coloreaza diferit fata de celulele normale. In functie de gravitatea acestor modificari se stabileste conduita medicala ulterioara. Importanta majora a colposcopiei consta in faptul ca ea stabileste cu precizie zona cea mai afectata de la nivelul colului, astfel incat biopsia sa tinteasca leziunea cea mai severa.

Rezultatele videocolposcopiei pot fi date pe loc, in momentul efectuarii investigatiei. Citologia (Examenul Babes-Papanicolaou) si colposcopia ridica doar suspiciunea de cancer de col uterin, insa examenul anatomo-patologic efectuat pe piesa de biopsie stabileste diagnosticul de certitudine. Rezultatele biopsiei pot fi aflate dupa 10-14 zile.