Medicina Materno-Fetala
1. Descriere
Medicina Materno-Fetala, denumita si perinatologie, este o supraspecializare derivata din obstetrica. Medicina materno-fetala se ocupa de sanatatea mamei si fatului, inainte de nastere, in timpul nasterii si la scurt timp dupa nastere. In ansamblu, medicii supraspecializati in medicina materno-fetala efectueaza testari prenatale, prescriu tratamente si efectueaza interventii chirurgicale la nivelul fatului.
Rezumand, medicii supraspecializati in medicina materno-fetala actioneaza ca si consultanti in managementului unei sarcini fara riscuri si sunt cei care trebuie sa managerieze orice sarcina cu risc.
2. Cui se adreseaza:
Pacientele acceseaza aceasta supraspecializare in timpul sarcinii din mai multe motive si relationat cu gradul de risc pe care il comporta sarcina acestora.
O pacienta cu o sarcina fara riscuri, se va adresa medicului supraspecializat in medicina materno-fetala pentru:
- ✓ Ecografia de morfologie fetala de trimestrul I (se efectueaza intre 11 saptamani si 13 saptamani si 6 zile de sarcina si este combinata cu screening-ul biochimic pentru anomalii cromozomiale; aceasta ecografie este extrem de importanta pentru screening-ul anumitor anomalii cum ar fi Sindromul Down sau trisomia 18, dar si pentru identificarea sarcinilor cu risc)
- ✓ Ecografia de morfologie fetala de trimestrul II (se efectueaza intre 20 si 24 de saptamani de sarcina, ideal fiind la 22 de saptamani de sarcina; este ecografia care aduce cele mai multe informatii despre starea si dezvoltarea fatului, intrucat la aceasta varsta de sarcina fatul are dimensiunile potrivite in raport cu cantitatea de lichid amniotic si uterul matern, astfel incat sa permita vizualizarea, masurarea si analizarea corecta a majoritatii structurilor sale anatomice)
- ✓ Ecografia de morfologie fetala de trimestrul III (se efectueaza intre 30 si 32 de saptamani de sarcina; este o ecografie extrem de importanta pentru ca apreciaza rata de crestere intrauterina a fatului si estimeaza riscul pentru anumite probleme de dezvoltare fetala sau pentru potentiale probleme materne)
In ceea ce priveste o pacienta insarcinata a carei sarcina se incadreaza in definitia de sarcina cu risc se va prezenta la medicul supraspecializat in medicina materno-fetala, mult mai frecvent, iar ideal este ca aceste paciente sa fie monitorizate pe parcursul sarcinii de o echipa coordonata de medicul supraspecializat in medicina materno-fetala. O sarcina este considerata cu risc daca indeplineste unul sau mai multe dintre urmatoarele criterii:
- ✓ Varsta materna peste 35 de ani
- ✓ Sarcina multipla (gemelara, tripla)
- ✓ Afectiuni cronice preexistente sarcinii (boli autoimune, boli cardiovasculare, boli renale, HTA, diabet zaharat insulino-dependent sau nu, afectiuni hematologice, afectiuni endocrine etc. )
- ✓ Antecedente familiale de boli genetice
- ✓ Complicatii la sarcinile anterioare sau nastere prematura in antecedente
- ✓ Diabet gestational
- ✓ Restrictie de crestere intrauterina
3. Ce servicii medicale se pot efectua in cadrul Retelei Medicale Victoria pentru pacientele ce acceseaza serviciile medicale de medicina materno-fetala:
In cadrul Retelei Medicale Victoria este disponibila toata gama de servicii medicale de medicina materno-fetala, intre care se pot enumera:
- ✓ Amniocenteze si biopsii de vilozitati coriale
- ✓ Testari pentru infectii in sarcina (Panel Torch, teste de aviditate, depistarea infectiilor din lichidul amniotic etc.)
- ✓ Morfologii de trimestrul I, II si III
- ✓ Dublu test
- ✓ Triplu test
- ✓ Testari genetice noninvazive (Testari NIPT)
- ✓ Consiliere materno-fetala pentru sarcinile cu risc
- ✓ Toate tipurile de ecografii pentru monitorizarea sarcinii