Histeroscopie diagnostica si interventionala

Histeroscopia este o tehnica chirurgicala sau strict exploratorie, care functioneaza pe principiu endoscopic, adica se foloseste orificiul natural al colului uterin, prin care se introduce un instrument subtire ce contine atasate o camera video si o sursa de lumina. 

Imaginile captate, interiorul uterului, este vizualizabil pe un ecran si se pot observa cu relativa usurinta existenta unor zone de tesut anormale, a polipilor endometriali, a fibroamelor sau a altor formatiuni din cavitatea uterina. 

Totodata cu ajutorul acestei tehnici se pot preleva probe, mostre de tesut, ce ulterior se trimit la anatomie patologica. 

De asemenea, aceasta tehnica permite efectuarea unor interventii chirurgicale la nivelul cavitatii uterine, de tipul indepartarii polipilor endometriali sau a fibroamelor uterine localizate la acest nivel. 

Histeroscopia este o procedura cu nenumarate beneficii pentru pacienta, intre care cele mai importante sunt: 

  • Minim invaziva;
  • Timp scurt de spitalizare;
  • Perioada de recuperare redusa ;

Indicatiile histeroscopiei: 

  • Investigarea unor semne si simptome cum ar fi: menstruatiile abundente, sangerarile uterine anormale sau sangerarile uterine postmenopauzale, infertilitatea si pierderile de sarcina recurente sau durerea pelvina cronica.
  • Diagnosticul anumitor patologii cum ar fi fibroamele uterine, polipii endometriali, sinechiile uterine (aderente la nivelul cavitatii uterine) sau malformatiile uterine (malformatii uterine congenitale – uter septat, uter bicorn, uter unicornuat, uter in forma de “T” etc.).
  • Tratamentul chirurgical al anumitor patologii  sau probleme de tipul: polipilor endometriali, fibroamelor, sinechiilor uterine, unele cazuri selectate de malformatii uterine sau probleme de tipul extractiei unui sterilet inclavat in peretele uterin.

In ce consta o histeroscopie? 

Histeroscopia necesita, in mod uzual, doar cateva ore de spitalizare. In mare, pacienta se poate astepta ca la cateva ore dupa finalizarea unei histeroscopii sa poata sa fie externata. 

Histeroscopiile se pot efectua fie sub anestezie locala, fie sub anestezie generala. 

Riscuri si complicatii: 

Desi histeroscopia este o procedura sigura ce comporta riscuri minime, este important ca pacientele sa cunoasca riscurile potentiale. Trebuie precizat insa ca o histeroscopie va fi efectuata numai daca beneficiile efectuarii acesteia sunt mai numeroase decat riscurile. Toate histeroscopiile interventionale beneficiaza de un screening riguros inainte de efectuare pentru a estima cat mai corect posibilele riscuri la care se expune pacienta. 

Desi aparitia acestora este rara, riscurile si complicatiile posibile sunt urmatoarele: 

  • Perforarea uterului. Perforarea uterului are loc cand un instrument chirurgical perforeaza uterul. Acest incident apare mai frecvent atunci cand pacienta a fost recent insarcinata sau cand aceasta se afla la menopauza. Multe dintre aceste perforatii se vindeca singure, insa daca a fost intersectat un vas de sange sau un alt organ din pelvis, este necesara o alta interventie chirurgicala pentru reparatie. 
  • Lezarea colului uterin. Daca lezarea colului uterin apare in timpul acestei manevre chirurgicale, va aparea sangerarea. Aceasta situatie este rara si usor de rezolvat. 
  • Infectia. Infectia dupa histeroscopie este posibila, insa este rara. In cazul unei astfel de situatii se va administra tratament antibiotic, care in majoritatea cazurilor rezolva infectia aparuta. 

Prezentarea la medic este obligatorie daca dupa o histeroscopie se remarca una sau mai multe dintre urmatoarele:

  • Sangerare importanta (ce necesita schimbarea absorbantului la intervale de o ora);
  • Febra;
  • Durere pelvina ce dureaza mai mult de 48 de ore;
  • Durere pelvina ce se intensifica;
  • Secretie vaginala urat mirositoare;

Tehnologia utilizata pentru realizarea acestor proceduri, in cadrul Spitalului Victoria, este una de ultima generatie, linia de histeroscopie Carl Storz reprezentand standardul maxim de calitate in histeroscopie la nivel mondial. 

Pacientele ce efectueaza histeroscopii in cadrul Spitalului Victoria, beneficiaza de conditii de maxima siguranta si confort atat preoperator cat si in timpul procedurii sau ulterior acesteia, iar echipa noastra medicala le este alaturi pe tot parcursul spitalizarii.