CENTRU DE EXPERTIZA IN DERMATOLOGIE

Centrul de expertiza in dermatologie este metoda prin care Reteaua Medicala Victoria si-a propus sa vina in sprijinul luptei impotriva cancerului de piele si acneei, precum si a altor afectiuni dermatologice. Desi diametral opuse ca si magnitudine, cancerul de piele si acneea sunt intre principalele afectiuni dermatologice ce impacteaza vietile pacientilor. Focusul echipei noastre de specialisti este catre aceste doua afectiuni, insa specialistii nostri beneficiaza de toate resursele pentru diagnosticul si tratamentul majoritatii afectiunilor dermatologice.

TUMORILE CUTANATE:

Numarul pacientilor diagnosticati cu tumori la nivelul pielii este in crestere alarmanta de la an la an.

Incidenta tuturor tipurilor de cancer a crescut cu aproape 5% in fiecare an, iar in acest moment cancerul de piele reprezinta aproximativ o treime din totalitatea cancerelor.

Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, anual, la nivel global, se inregistreaza 60.000 de decese cauzate de cancerul cutanat.

Cancerul cutanat este un termen general care sugereaza o modificare maligna aparuta la nivelul tegumentului. Sunt doua mari categorii de cancere care apar la nivelul pielii: melanom si non-melanom (carcinomul bazocelular si carcinomul spinocelular, fiind cele mai frecvente).

Dintre toate tipurile de cancer de piele, cel mai periculos este melanomul malign ce afecteaza mai ales persoanele cu piele deschisa la culoare, pistrui, istoric de arsuri solare severe, numar mare de alunite sau istoric familial de cancer cutanat. Melanomul se dezvolta frecvent la nivelul nevilor traumatizati mechanic sau expusi excesiv la radiatii UV. Melanomul constituit are o evolutie rapida atat la nivelul pielii cat si sistemica (metastazare).

Din acest motiv, este recomandata urmarirea alunitelor: forma, culoare, margini etc. Orice pacient care identifica o leziune cutanata suspecta, care persista in timp, isi modifica dimensiunile sau sangereaza, ori o ulceratie care nu se inchide spontan, necesita un consult de specialitate. Este recomandata o autoevaluare lunara a intregului tegument, in vederea depistarii precoce a unor leziuni anormale.

Anual se recomanda un consult dermatologic, pentru un examen clinic de specialitate a tegumentului si pentru efectuarea dermatoscopiei. Depistarea precoce a tumorilor cutanate este esentiala deoarece sansele de tratare cresc, atunci cand diagnosticul este stabilit intr-o faza initial a bolii.

ACNEEA:

Din punct de vedere statistic, in anul 2020, s-a estimat ca un procent de 9.4% din populatia mondiala sufera de acnee. Astfel, acneea, devine a 8 a cea mai prevalenta afectiune la nivel global.

Impactul acesteia asupra calitatii vietii pacientilor este unul deosebit de mare, asociendu-se adesea cu probleme de natura psihologica si nu numai.

Desi acneea vulgara este o afectiune intalnita mai frecvent la tineri si mai severa in cazul sexului masculin decat in cazul femeilor, trebuie luat in calcul ca exista si acnee si in cazul pacientilor adulti, iar consecintele lipsei abordarii terapeutice a acesteia pot fi deosebit de grave.

Servicii si investigatii specializate:

Dermatoscopia computerizata

Realizata cu ajutorul noii tehnologii FOTOFINDER, dermatologia computerizata, reprezinta o metoda moderna, total noninvaziva, superioara dermatoscopiei clasice, care permite cu ajutorul tehnicii Mole-Analyzer, screening-ul rapid al cancerelor cutanate, diagnosticul si urmarirea evolutiei in timp a alunitelor (nevi pigmentari) cu potential de malignizare (transformare in cancer de piele – melanom malign).

Dermatoscopul Fotofinder mareste optic leziunea de peste 100 de ori. Astfel, nevul (alunite) este fotografiat si analizat pe monitorul aparatului la nivel de detaliu, pentru evaluarea riscului de transformare in melanom. Ulterior, soft-ul interpreteaza imaginea, preluand in algoritmul de calcul, criterii precum: localizarea leziunii, dimensiuni, culoare, simetrie si margini. De asemenea, Fotofinder calculeaza, pentru fiecare alunite investigata, un scor numeric al riscului de transformare oncogene si il afiseaza intr-o forma grafica ce se inregistreaza fotografic si/sau digital. In cazul pacientilor cu numar mare de alunite, dispozitivul fotografiaza zona respective, apoi analizeaza fiecare alunite in parte, identificandu-le pe cele care prezinta risc crescut.

Microscopia confocala in vivo

Singurul echipament de acest tip din sistemul medical privat din Bucuresti, microscopia confocala in vivo, reprezinta cea mai noua modalitate de investigarea tesutului cutanat, ce utilizeaza biopsia optica (atraumatica) pentru diagnosticul neinvaziv al cancerului de piele (melanom malign).  Practic, cu ajutorul acestei tehnologii, se realizeaza o biopsie in-vivo, care permite examinarea la nivel celular a leziunii, fara a fi necesara prelevarea de tesut prin excizie. Prin acest tip de investigatie, se poate aprecia extensia locala a leziunii si se poate stabili un plan fidel al unei eventuale excizii.

Alte tipuri de servicii medicale dermatologice:

In cadrul centrului de expertiza in dermatologie, echipa de specialisti efectueaza intreaga gama de servicii medicale necesare pentru diagnosticul si tratamentul tuturor afectiunilor dermatologice, in general.  Astfel, cu ajutorul tehnologiei laser se efectueaza coagularea pentru teleangiectazii, fotocoagularea leziunilor cutanate sau tratamentul condiloamelor, a epitelioamelor bazocelulare, a keratozei seboreice sau a molluscum pendulum. De asemenea prin utilizarea tehnologiei Laser CO2, se poate efectua tratamentul angioamelor, siringoamelor, verucilor vulgare sau indepartarea nevilor de pe corp sau din regiunea faciala.

Totodata, medicii specialisti ai echipei centrului de expertiza in dermatologie pot efectua tratamente, cum ar fi cel al alopeciei, al acneei sau al xantelasmei, tratamente locale specifice, terapie cu lumina LED, tratamente cu DERMAPEN 4 (cel mai performant si modern echipament de microneedling), terapie cu plasma proprie (PRP) si mici interventii, cum ar fi excizii ale formatiunilor de la nivelul tegumentului, biopsii tegumentare, drenaje si electrocauterizari. De asemenea se pot efectua tratamente prin injectari subcutanate cu substante specifice, in cazul afectiunilor ce necesita acest tip de tratament.