Centru de oftalmologie
Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca peste un sfert de miliard de persoane la nivel global sufera de afectiuni oftalmologice.
Cu toate acestea, aproximativ 75% din totalul afectiunilor oftalmologice ar putea fi tratate sau evitate.
Intre cele mai frecvente afectiuni oftalmologice se descriu:
- ✓ Cataracta (una dintre principalele cauze de orbire, conform statisticilor mondiale)
- ✓ Glaucomul (afectiune oftalmologica ce conduce la orbire, situatie in care recuperarea vederii, in contextul acestei patologii, nu mai este posibila)
- ✓ Viciile de refractie (aceste deficiente, necorectate, sunt intre principalele cauze de afectare moderata sau severa a vederii la distanta)
Factori de risc pentru patologii oftalmologice:
- ✓ Factori genetici
- ✓ Fumatul
- ✓ Consumul de alcool
- ✓ Alimentatia deficitara
- ✓ Inaintarea in varsta
- ✓ Expunerea fara protectie la raze UV
- ✓ Expunerea la ecrane digitale extinsa sau cititul de aproape, ambele sunt asociate cu dezvoltarea in timp a miopiei
- ✓ Existenta anumitor patologii, cum ar fi diabetul, care in absenta unui management corect poate asocia retinopatie diabetica
Schema de screening pentru patologii oftalmologice:
Intrucat multe dintre patologiile oftalmologice pot fi evitate sau tratate, toate persoanele ce au unul sau mai multi factori de risc pentru dezvoltarea unor afectiuni oftalmologice ar trebui sa mearga regulat la medicul oftalmolog.
Astfel, dupa varsta de 35 de ani, toate persoanele ce se incadreaza in categorii de risc trebuie sa efectueze un control oftalmologic la intervale de minimum 2 ani. Persoanele care nu se incadreaza in categorii de risc, ar trebui sa efectueze controale oftalmologice de screening, dupa cum urmeaza:
- ✓ Inaintea implinirii varstei de 40 de ani, la intervale de 4 ani
- ✓ Cei cu varste cuprinse intre 40 si 55 de ani, la intervale de 3 ani
- ✓ Cei cu varste cuprinse intre 55 si 65 de ani, la intervale de 2 ani
- ✓ Dupa implinirea varstei de 65 de ani, anual sau la intervale de 6 luni, in functie de recomandarile medicului oftalmolog curant
Intrucat Reteaua Medicala Victoria intelege necesitatea screeningului permanent pentru afectiuni oftalmologice, in cadrul Victoria Medical Center s-a creat un centru de oftalmologie modern si complex, pentru a veni in intampinarea tuturor necesitatilor pacientilor cu patologii oftalmologice.
Centrul de oftalmologie beneficiaza de aparatura noua si performanta si de o bogata experienta clinica a medicilor ce fac parte din echipa centrului de oftalmologie.
In cadrul centrului de oftalmologie se poate efectua un examen oftalmologic complet:
- ✓ Testarea acuitatii vizuale, refractie, keratometrie in vederea prescriptiei corecte a ochelarilor
- ✓ Testarea vederii binoculare (testare vedere dubla, etc), motilitate oculara
- ✓ Testare a cantitatii si calitatii lacrimilor, a aparatului lacrimal in intregime
- ✓ Masurare Tensiune Intraoculara (metoda noncontact (“jet de aer”) pentru screeningul glaucomului si metoda Goldman (indicata in mod special pacientilor cu glaucom)
- ✓ Gonioscopie la biomicroscop (cu lentila Volk Goldman)
- ✓ Fund de ochi cu picaturi de dilatare (cu lentila Volk) si examen pol anterior
Examenul oftalmologic complet efectuat periodic ajuta la diagnosticarea precoce si tratarea unor afectiuni oculare, cheia pastrarii unei vederi bune timp indelungat.
Consulturile si controalele pentru pacientii cu patologie oftalmologica sunt gratuite pentru pacientii asigurati, in cadrul Retelei Medicale Victoria.