Artroscopia de genunchi
Artroscopia de genunchi este o interventie chirurgicala minim invaziva (“cu laser”), asemanatoare cu laparoscopia abdominala, dar este adresata articulatiei genunchiului.Aceasta operatie se realizeaza sub rahianestezie (anestezie “in coloana”), este nedureroasa si nu comporta riscurile unei operatii clasice, deschise. Prin intermediul a doua mici incizii de 0.5 cm de o parte si de alta a genunchiului se introduce artroscopul, care este de dimensiunile unui pai, atasat la o sursa de lumina si un monitor. Imaginile astfel obtinute sunt marite si proiectate pe un monitor aflat in sala de operatii. Cea de a doua incizie se foloseste pentru introducerea unor instrumente care permit rezolvarea leziunilor genunchiului.Avantajele acestui tip de interventii sunt:
- ✓ durere minima postoperator.
- ✓ vindecare mai rapida.
- ✓ risc scazut de infectie.
- ✓ frecvent puteti merge acasa in aceeasi zi.
- ✓ recuperarea este mult mai rapida.
Cand se recomanda artroscopia de genunchi ?
- ✓ dureri ale genunchiului , inflamatia (“umflatura”) genunchiului, blocarea genunchiului etc atunci cand examinarile paraclinice (RMN, ecografie) nu pot identifica cauza.
- ✓ repararea leziunilor de cartilaj.
- ✓ indepartarea corpilor liberi intraarticulari.
- ✓ tratamentul hemartrozei (“apa la genunchi”).
- ✓ tratarea leziunilor de menisc (cea mai frecventa indicatie pentru efectuarea artroscopiei), rupturilor de ligament incrucisat anterior si posterior, chistului Baker, condropatiei patelofemurale , condromalaciei , sinovitei si artrozei genunchiului (gonartroza).
- ✓ tratamentul luxatiei recidivante a rotulei.
Interventia chirurgicala
Durata medie pentru artroscopia de genunchi este intre 10 si 30 minute.Preoperator este indicat sa discutati medicatia dumneavoastra cu medicul chirurg si sa respectati regimul alimentar preoperator.In sala de operatii pacientul este intins pe spate (decubit dorsal). Piciorul de operat este pregatit pentru operatie cu solutii antiseptice (betadina). Pentru o buna vizualizare a articulatiei se introduce prin cele 2 mici incizii, lichid steril (ser fiziologic). La sfarsitul interventiei chirurgicale se practica 2 suturi, ce se suprima la 2 saptamani postoperator. La aproximativ 1-2 ore dupa interventia chirurgicala pacientul se poate deplasa cu sprijin total, fara a fi nevoie de cadru sau carje.Pansamentul se schimba la 4 zile. La externare se recomanda tratament antiinflamator, antibiotic si antialgic pe cale orala (comprimate). Acasa este indicat sa tineti piciorul operat ridicat pe 2-3 perne (pozitie procliva), aplicarea de gheata (invelita intr-un prosop). Nu este recomandat efortul fizic intens si condusul autoturismului pentru 2 saptamani.In cazul foarte putin probabil (mai putin de 0.5% din cazuri) in care apar : febra, durere intensa, inflamatie, secretii urat mirositoare din plaga, trebuie sa va prezentati la medicul ce a efectuat operatia, pentru re-evaluare.
Dl. Dr. Alin Pandea este unul dintre membrii echipei medicale a Retelei Medicale Victoria cu o vasta experienta clinica si operatorie. Pregatirea profesionala a dlui dr. Pandea este una de exceptie, fiind efectuata in centre universitare atat din tara cat si din strainatate. Cei 4 ani petrecuti de dl. dr. Pandea in Marea Britanie i-au acordat oportunitatea de a colabora cu specialisti renumiti la nivel international si de a se supraspecializa in tratamentul minim invaziv al afectiunilor ortopedice si traumatologice.