Adenomioza uterina
Ce este?
Adenomioza este o afectiune ginecologica in care endometrul (captuseala interioara a uterului) patrunde in miometru (partea musculara a uterului). Aceasta nu trebuie confundata cu endometrioza, chiar daca au trasaturi comune.
Simptome de adenomioza:
Simptomatologia adenomiozei nu este unica pentru aceasta. Multe afectiuni ginecologice au simptomatologie similara, inclusiv endometrioza. Totodata, un numar semnificativ de paciente cu adenomioza sunt asimptomatice. Toate acestea contribuie la diagnosticul tardiv sau eronat al adenomiozei.
Dintre simptomele adenomiozei, cele mai comune sunt urmatoarele:
- Durere pelvina in timpul mentruatiei si uneori durere pelvina cronica (si in afara menstruatiei)
- Durere la contactul sexual
- Menstruatii prelungite si/sau abundente
- Sangerari uterine anormale
- Infertilitate
- Uter marit de volum
Diagnosticul adenomiozei:
Diagnosticul adenomiozei este unul dificil intrucat implica coroborarea datelor clinice si paraclinice: simptomatologie si restul datelor clinice ale pacientei + ecografia endovaginala +/- Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) la nivel pelvin.
Cu toate acestea, gradul de acuratete diagnostica nu este de 100%, deoarece diagnosticul cert de adenomioza poate fi stabilit numai anatomo-patologic, ceea ce este posibil in cazul unei histerectomii (indepartarea chirurgicala a uterului). In acest context, este obligatoriu sa fie luata in calcul dorinta reproductiva ulterioara a pacientei precum si alti factori si este exclus ca aceasta sa fie practicata doar in scop diagnostic. Asadar, pentru un diagnostic cat mai sigur al adenomiozei uterine, medicul ginecolog trebuie sa utilizeze toate “armele” diagnostice non si minim invazive posibile, inclusiv excluderea altor afectiuni ginecologice similare ca si simptomatologie, prin practicarea unei biopsii endometriale.
Tratamentul adenomiozei:
Optiunile terapeutice pentru cazurile de adenomioza uterina sunt variate, insa alegerea uneia sau alteia dintre acestea depinde de mai multi factori, intre care cei mai relevanti sunt:
- Severitatea simptomatologiei
- Necesitatea conservarii fertilitatii pacientei
Asadar, putem cataloga optiunile terapeutice pentru cazurile de adenomioza uterina in trei mari categorii:
- Medicatie pentru ameliorarea simptomelor
- Medicatie hormonala
- Optiuni terapeutice invazive, intre care si cea chirurgicala extrema – histerectomia